8 найсмачніших рецептів з гарбуза для вашого столу від редакції supersadovnik

859

Гарбузовий «вітамінний комплекс» уповільнює старіння шкіри і підтримує молодість судин. І гарний настрій гарбуз теж підтримує! судіть самі-восени вона найчастіша модель фотосесій і головна прикраса інтер’єрів затишних кафе і ресторанчиків. А як надзвичайно хороший правильний крем-суп з повітряної молочної пінкою! обов’язково подавайте до страв з гарбуза свіжий хліб і нікуди не поспішайте: нехай всі справи почекають!

Користь користю, але щоб із задоволенням харчуватися гарбузом, необхідний запас різноманітних рецептів. Адже великий плід за один раз не з’їсти. А приготувати з гарбуза можна абсолютно все: від супу до морозива, від хліба до халви.

  1. гарбузовий суп з фореллю, припущеної в білому вині
  2. тушкований гарбуз з курячими фрикадельками
  3. хліб з гарбузом
  4. морський чорт, тушкований в гарбузовому пюре
  5. фруктовий плов в гарбузі
  6. запіканка з сиру з гарбузом
  7. гарбузова халва
  8. досконалий гарбузовий суп-пюре з вершками

Гарбузовий суп з фореллю, припущеною в білому вині

Інгредієнти для гарбузового супу:

  • 4 філе форелі на шкірі (по 75 г)
  • сік 1 лимона
  • кілька крапель вустерського соусу
  • сіль, мелений перець
  • 1 цибулина
  • 500 г м’якоті гарбуза
  • 3-4 столових ложки вершкового масла
  • 0,5 л овочевого бульйону
  • 3-4 столові ложки эстрагонового оцту
  • 150 мл білого вина
  • 200 р вершків
  • по 1 щіпці тертого мускату і кайенского перцю
  • 1-2 столових ложки крохмалю
  • 2 столових ложки олії з гарбузового насіння
  • 2 ст. Л. Рубаної зелені петрушки

Гарбузовий суп з фореллю

Як готувати:

  • рибне філе промийте, обсушити, збризніть лимонним соком і вустерським соусом. Посоліть, поперчіть і помістіть в холодильник на 15 хв.
  • тим часом цибулю очистіть, дрібно порубати. М’якоть гарбуза наріжте кубиками.
  • у сотейнику розтопіть 2-3 ст.л. Вершкового масла, обсмажте цибулю до прозорості. Додайте гарбуз і злегка обсмажте все разом.
  • влийте бульйон і оцет. Готуйте на середньому вогні 8-10 хв.
  • вершкове масло, що залишилося розтопіть в сковороді, додайте вино, доведіть до кипіння. Викладіть в сковороду філе форелі шкірою вниз. Готуйте на середньому вогні 6-8 хв.
  • суп пюріруйте в блендері, знову нагрійте. Додайте вершки, приправте сіллю, перцем, мускатним горіхом і кайенским перцем.
  • введіть попередньо розведений в невеликій кількості води крохмаль. В кінці додайте в суп гарбузове масло. Розлийте суп по тарілках. Філе форелі очистіть від шкіри, наріжте шматочками, розкладіть по тарілках. Прикрасьте зеленню і подавайте.

Тушкована гарбуз з курячими фрикадельками

Інгредієнти:

  • 1 шматок черствого хліба
  • 125 мл молока
  • 1 цибулина
  • 600 г курячого фаршу
  • 2 яйця
  • сіль, перець
  • 1 столова ложка сушеного майорану
  • 0,5 л овочевого бульйону
  • 600 г м’якоті гарбуза
  • 2-3 столових ложки вершкового масла
  • 200 г вершків
  • 75 г тертого сиру
  • 2 столові ложки рубаної зелені петрушки
  • 2-3 гілочки базиліка

Як готувати:

  • хліб замочіть в молоці, відіжміть. Змішайте з курячим фаршем і подрібненою цибулиною в мисці, вбийте яйця.
  • вимісити в однорідну масу, приправити сіллю, перцем і майораном. З фаршу скачайте невеликі кульки, помістіть в каструлю з киплячим бульйоном. Варіть 10-12 хв. На слабкому вогні. Фрикадельки вийміть, обсушити, бульйон збережіть.
  • м’якоть гарбуза наріжте кубиками. Цибулину очистіть, подрібніть і обсмажте до прозорості в сотейнику на вершковому маслі. Додайте м’якоть гарбуза і смажте ще 2-3 хвилини. У сотейник з гарбузом влийте 1 склянку бульйону, в якому варилися курячі галушки, додайте вершки. Готуйте на середньому вогні 6-8 хв. В кінці посипте тертим сиром.
  • розкладіть по тарілках гарбузову суміш і фрикадельки. Прикрасьте рубаною петрушкою і листочками базиліка.

Хліб з гарбузом

Інгредієнти:

  • 250 г м’якоті гарбуза
  • 100 г пшеничного борошна
  • 175 г кукурудзяного борошна для поленти
  • 1 столова ложка розпушувача
  • 1 столова ложка цукру
  • 2 стебла зеленої цибулі
  • 200 мл молока
  • 2 яйця
  • 4 столових ложки рослинної олії
  • 0,5 чайної ложки солі

  • гарбуз натріть на крупній тертці. Зелену цибулю вимийте, обсушити і подрібніть.
  • у мисці змішайте просіяне пшеничне борошно і борошно для поленти, розпушувач, цукор, гарбуз, цибулю і сіль.
  • акуратно влийте молоко, перемішайте. Додайте яйця і масло, вимісити тісто.
  • викладіть тісто в прямокутну форму для випічки. Поставте в розігріту до 200°с духовку, на 25 хвилин.
  • вийміть готовий хліб з духовки, дайте постояти 10 хвилин. Дістаньте з форми і розріжте на шматки. Подавайте теплим.

Морський чорт, тушкований в гарбузовому пюре

морський рис, тушкований в гарбузовому пюре

Інгредієнти:

  • 250 г гарбуза
  • 160 г філе морського чорта
  • цедра 1 лайма
  • 20 г вершкового масла
  • 10 мл оливкової олії
  • 400 мл рибного бульйону
  • зелень для прикраси
  • сіль, білий перець

Як готувати:

  • гарбуз очистіть, наріжте великими кубиками, обсмажте в сотейнику на вершковому маслі (2-3 хв), потім залийте гарячим бульйоном і тушкуйте на сильному вогні 15-20 хвилин.
  • зніміть з вогню, приправте сіллю і перцем за смаком і збийте блендером до однорідного стану.
  • перелийте пюре назад в сотейник, додайте подрібнену цедру лайма і шматочки рибного філе. Перемішавши.
  • тушкуйте, накривши кришкою (6-7 хвилин), на середньому вогні. Подавайте гарячим, прикрасивши зеленню і полив оливковою олією.

Фруктовий плов в гарбузі

плов в гарбузі з сухофруктами

Інгредієнти:

  • 3 склянки білого середньозерного рису
  • 1 велика гарбуз (5-6 кг)
  • 2 великих яблука
  • 200 г родзинок
  • 200 г чорносливу
  • 200 г кураги
  • 1 столова ложка цукру
  • 75 г вершкового масла
  • 2 столові ложки рослинної олії
  • сіль-за смаком

Як готувати:

  • гарбуз вимийте. Зріжте верхівку. Акуратно витягніть насіння і волокна. На м’якоті зробіть ножем часті насічки.
  • влийте всередину гарбуза крутий окріп, накрийте верхівкою і залиште до повного охолодження води.
  • яблука вимийте, розріжте на 4 частини і видаліть серцевину. М’якоть наріжте часточками. Ізюм, чорнослив і курагу ретельно промийте теплою водою. Перемішайте в мисці яблука і сухофрукти. Посипте цукром і ще раз перемішайте.
  • рис розділіть на 3 приблизно рівні частини. На дно гарбуза покладіть шар рису, потім половину фруктів. Знову покладіть шар рису і залишилися фрукти. Зверху викладіть залишився рис.
  • розтопіть вершкове масло, посоліть і влийте цю суміш в гарбуз. Додайте гарячу воду так, щоб вона покривала верхній шар рису.
  • розігрійте духовку до 180°с.гарбуз змастіть зовні рослинним маслом, накрийте фольгою і запікайте 1 годину 30 хв. За 30 хв. До готовності зніміть фольгу і накрийте гарбуз її верхівкою.
  • перед тим як подати на стіл, перемішайте рис з фруктами і м’якоттю гарбуза, соскребая її ложкою.

Запіканка з сиру з гарбузом

запіканка з гарбуза з сиром

Інгредієнти:

  • 500 г сиру
  • 1 кг гарбуза
  • 3/4 склянки манної крупи
  • 2 склянки молока
  • 4 яйця
  • 0,5 склянки цукру
  • 3 столові ложки вершкового масла
  • 1,5 склянки сметани
  • сіль — за смаком

Як готувати:

  • розігрійте духовку до 180°с. Влийте в каструлю молоко, доведіть до кипіння, тонкою цівкою всипайте манну крупу. Готуйте, помішуючи, 3 хв.
  • гарбуз очистіть, м’якоть наріжте невеликими шматочками і підсмажте на вершковому маслі, акуратно перемішуючи, 7 хв.дайте охолонути, додайте манну кашу, сир, 3 яйця, цукор, сіль, перемішайте.
  • підготовлену масу викладіть в змащену маслом форму, поверхню розрівняйте і змастіть яйцем, що залишився. Поставте в духовку і запікайте 30 хв.
  • окремо подайте сметану.

Гарбузова халва

Інгредієнти:

  • 0,5 склянки молока
  • 2,5 склянки тертого гарбуза
  • 0,5 склянки цукру
  • 1 склянка меду
  • 50 г насіння кардамону
  • 50 г нежареного кешью
  • сіль
  • 3 столові ложки топленого масла

Як готувати:

  • нагрійте в сотейнику 1 столову ложку топленого масла,Додайте гарбуз і тушкуйте, поки не зникне «сирий» запах (5-7 хв.). Додайте молоко і сіль і тушкуйте до м’якості.
  • засипте цукор, мед і варіть на дуже маленькому вогні 10-15 хвилин.
  • з коробочок кардамону вийміть насіння, подрібніть в ступці і додайте в гарбуз. Гасіть ще 5 хвилин.
  • у столовій ложці топленого масла посмажте подрібнені кешью. Всипте їх в гарбуз, додайте масло, що залишилося, зніміть з вогню і охолодіть.

Досконалий гарбузовий суп-пюре з вершками

гарбузовий суп-пюре

продукти

  • 1 кг гарбуза
  • оливкова олія
  • 5 см свіжого кореня імбиру
  • 1 велика цибулина
  • 4 зубчики часнику
  • 300 мл вершків для збивання
  • 70 г вершкового масла
  • 0,5 ч. Л. Меленої копченої паприки
  • сіль, мелений чорний перець

як приготувати

Розігрійте духовку до 200°с очистіть гарбуз для супу-пюре від шкірки і насіння, м’якоть наріжте середніми шматками. Покладіть на застелений папером для випічки деко, посоліть, поперчіть, полийте оливковою олією. Запікайте до м’якості гарбуза, приблизно 20 хв.

Очистіть імбир, цибулю і часник для супу. Дрібно наріжте. У великій каструлі з товстим дном нагрійте вершкове масло, покладіть половину імбиру, цибулю і часник, обсмажуйте до м’якості, 5 хв.

Влийте в каструлю 1 л холодної води, доведіть до кипіння, посоліть. Додайте запечену гарбуз. Варіть 20 хв. Збийте вміст каструлі занурювальним блендером. Поки вариться гарбузовий суп, обсмажте в оливковій олії імбир, що залишився, 2 хв. Посипте меленою копченою паприкою, зніміть з вогню. Трохи остудіть при кімнатній температурі.

Збийте дуже холодні вершки міксером в стійку піну. Посоліть за смаком, потім акуратно, лопаткою, перемішуючи знизу вгору, вмішайте смажений імбир з паприкою. Одержаний гарбузовий суп-пюре розлийте по порційних тарілках. У кожну тарілку покладіть пряні збиті вершки і посипте меленим чорним перцем. Відразу подайте на стіл.

Воскова гарбуз (бенінказа) перешкоджає відкладенню жирів і знижує апетит, корисна хворим на цукровий діабет і гіпертонією. Гіркий гарбуз (момордика) містить біологічно активна речовина харантин, що знижує рівень цукру в крові. А гарбузове насіння стимулюють діяльність кровоносної, травної, репродуктивної, опорно-рухової систем і органів зору.