Гарбузовий «вітамінний комплекс» уповільнює старіння шкіри і підтримує молодість судин. І гарний настрій гарбуз теж підтримує! судіть самі-восени вона найчастіша модель фотосесій і головна прикраса інтер’єрів затишних кафе і ресторанчиків. А як надзвичайно хороший правильний крем-суп з повітряної молочної пінкою! обов’язково подавайте до страв з гарбуза свіжий хліб і нікуди не поспішайте: нехай всі справи почекають!
Користь користю, але щоб із задоволенням харчуватися гарбузом, необхідний запас різноманітних рецептів. Адже великий плід за один раз не з’їсти. А приготувати з гарбуза можна абсолютно все: від супу до морозива, від хліба до халви.
- гарбузовий суп з фореллю, припущеної в білому вині
- тушкований гарбуз з курячими фрикадельками
- хліб з гарбузом
- морський чорт, тушкований в гарбузовому пюре
- фруктовий плов в гарбузі
- запіканка з сиру з гарбузом
- гарбузова халва
- досконалий гарбузовий суп-пюре з вершками
Гарбузовий суп з фореллю, припущеною в білому вині
Інгредієнти для гарбузового супу:
- 4 філе форелі на шкірі (по 75 г)
- сік 1 лимона
- кілька крапель вустерського соусу
- сіль, мелений перець
- 1 цибулина
- 500 г м’якоті гарбуза
- 3-4 столових ложки вершкового масла
- 0,5 л овочевого бульйону
- 3-4 столові ложки эстрагонового оцту
- 150 мл білого вина
- 200 р вершків
- по 1 щіпці тертого мускату і кайенского перцю
- 1-2 столових ложки крохмалю
- 2 столових ложки олії з гарбузового насіння
- 2 ст. Л. Рубаної зелені петрушки
Гарбузовий суп з фореллю
Як готувати:
- рибне філе промийте, обсушити, збризніть лимонним соком і вустерським соусом. Посоліть, поперчіть і помістіть в холодильник на 15 хв.
- тим часом цибулю очистіть, дрібно порубати. М’якоть гарбуза наріжте кубиками.
- у сотейнику розтопіть 2-3 ст.л. Вершкового масла, обсмажте цибулю до прозорості. Додайте гарбуз і злегка обсмажте все разом.
- влийте бульйон і оцет. Готуйте на середньому вогні 8-10 хв.
- вершкове масло, що залишилося розтопіть в сковороді, додайте вино, доведіть до кипіння. Викладіть в сковороду філе форелі шкірою вниз. Готуйте на середньому вогні 6-8 хв.
- суп пюріруйте в блендері, знову нагрійте. Додайте вершки, приправте сіллю, перцем, мускатним горіхом і кайенским перцем.
- введіть попередньо розведений в невеликій кількості води крохмаль. В кінці додайте в суп гарбузове масло. Розлийте суп по тарілках. Філе форелі очистіть від шкіри, наріжте шматочками, розкладіть по тарілках. Прикрасьте зеленню і подавайте.
Тушкована гарбуз з курячими фрикадельками
Інгредієнти:
- 1 шматок черствого хліба
- 125 мл молока
- 1 цибулина
- 600 г курячого фаршу
- 2 яйця
- сіль, перець
- 1 столова ложка сушеного майорану
- 0,5 л овочевого бульйону
- 600 г м’якоті гарбуза
- 2-3 столових ложки вершкового масла
- 200 г вершків
- 75 г тертого сиру
- 2 столові ложки рубаної зелені петрушки
- 2-3 гілочки базиліка
Як готувати:
- хліб замочіть в молоці, відіжміть. Змішайте з курячим фаршем і подрібненою цибулиною в мисці, вбийте яйця.
- вимісити в однорідну масу, приправити сіллю, перцем і майораном. З фаршу скачайте невеликі кульки, помістіть в каструлю з киплячим бульйоном. Варіть 10-12 хв. На слабкому вогні. Фрикадельки вийміть, обсушити, бульйон збережіть.
- м’якоть гарбуза наріжте кубиками. Цибулину очистіть, подрібніть і обсмажте до прозорості в сотейнику на вершковому маслі. Додайте м’якоть гарбуза і смажте ще 2-3 хвилини. У сотейник з гарбузом влийте 1 склянку бульйону, в якому варилися курячі галушки, додайте вершки. Готуйте на середньому вогні 6-8 хв. В кінці посипте тертим сиром.
- розкладіть по тарілках гарбузову суміш і фрикадельки. Прикрасьте рубаною петрушкою і листочками базиліка.
Хліб з гарбузом
Інгредієнти:
- 250 г м’якоті гарбуза
- 100 г пшеничного борошна
- 175 г кукурудзяного борошна для поленти
- 1 столова ложка розпушувача
- 1 столова ложка цукру
- 2 стебла зеленої цибулі
- 200 мл молока
- 2 яйця
- 4 столових ложки рослинної олії
- 0,5 чайної ложки солі
- гарбуз натріть на крупній тертці. Зелену цибулю вимийте, обсушити і подрібніть.
- у мисці змішайте просіяне пшеничне борошно і борошно для поленти, розпушувач, цукор, гарбуз, цибулю і сіль.
- акуратно влийте молоко, перемішайте. Додайте яйця і масло, вимісити тісто.
- викладіть тісто в прямокутну форму для випічки. Поставте в розігріту до 200°с духовку, на 25 хвилин.
- вийміть готовий хліб з духовки, дайте постояти 10 хвилин. Дістаньте з форми і розріжте на шматки. Подавайте теплим.
Морський чорт, тушкований в гарбузовому пюре
морський рис, тушкований в гарбузовому пюре
Інгредієнти:
- 250 г гарбуза
- 160 г філе морського чорта
- цедра 1 лайма
- 20 г вершкового масла
- 10 мл оливкової олії
- 400 мл рибного бульйону
- зелень для прикраси
- сіль, білий перець
Як готувати:
- гарбуз очистіть, наріжте великими кубиками, обсмажте в сотейнику на вершковому маслі (2-3 хв), потім залийте гарячим бульйоном і тушкуйте на сильному вогні 15-20 хвилин.
- зніміть з вогню, приправте сіллю і перцем за смаком і збийте блендером до однорідного стану.
- перелийте пюре назад в сотейник, додайте подрібнену цедру лайма і шматочки рибного філе. Перемішавши.
- тушкуйте, накривши кришкою (6-7 хвилин), на середньому вогні. Подавайте гарячим, прикрасивши зеленню і полив оливковою олією.
Фруктовий плов в гарбузі
плов в гарбузі з сухофруктами
Інгредієнти:
- 3 склянки білого середньозерного рису
- 1 велика гарбуз (5-6 кг)
- 2 великих яблука
- 200 г родзинок
- 200 г чорносливу
- 200 г кураги
- 1 столова ложка цукру
- 75 г вершкового масла
- 2 столові ложки рослинної олії
- сіль-за смаком
Як готувати:
- гарбуз вимийте. Зріжте верхівку. Акуратно витягніть насіння і волокна. На м’якоті зробіть ножем часті насічки.
- влийте всередину гарбуза крутий окріп, накрийте верхівкою і залиште до повного охолодження води.
- яблука вимийте, розріжте на 4 частини і видаліть серцевину. М’якоть наріжте часточками. Ізюм, чорнослив і курагу ретельно промийте теплою водою. Перемішайте в мисці яблука і сухофрукти. Посипте цукром і ще раз перемішайте.
- рис розділіть на 3 приблизно рівні частини. На дно гарбуза покладіть шар рису, потім половину фруктів. Знову покладіть шар рису і залишилися фрукти. Зверху викладіть залишився рис.
- розтопіть вершкове масло, посоліть і влийте цю суміш в гарбуз. Додайте гарячу воду так, щоб вона покривала верхній шар рису.
- розігрійте духовку до 180°с.гарбуз змастіть зовні рослинним маслом, накрийте фольгою і запікайте 1 годину 30 хв. За 30 хв. До готовності зніміть фольгу і накрийте гарбуз її верхівкою.
- перед тим як подати на стіл, перемішайте рис з фруктами і м’якоттю гарбуза, соскребая її ложкою.
Запіканка з сиру з гарбузом
запіканка з гарбуза з сиром
Інгредієнти:
- 500 г сиру
- 1 кг гарбуза
- 3/4 склянки манної крупи
- 2 склянки молока
- 4 яйця
- 0,5 склянки цукру
- 3 столові ложки вершкового масла
- 1,5 склянки сметани
- сіль — за смаком
Як готувати:
- розігрійте духовку до 180°с. Влийте в каструлю молоко, доведіть до кипіння, тонкою цівкою всипайте манну крупу. Готуйте, помішуючи, 3 хв.
- гарбуз очистіть, м’якоть наріжте невеликими шматочками і підсмажте на вершковому маслі, акуратно перемішуючи, 7 хв.дайте охолонути, додайте манну кашу, сир, 3 яйця, цукор, сіль, перемішайте.
- підготовлену масу викладіть в змащену маслом форму, поверхню розрівняйте і змастіть яйцем, що залишився. Поставте в духовку і запікайте 30 хв.
- окремо подайте сметану.
Гарбузова халва
Інгредієнти:
- 0,5 склянки молока
- 2,5 склянки тертого гарбуза
- 0,5 склянки цукру
- 1 склянка меду
- 50 г насіння кардамону
- 50 г нежареного кешью
- сіль
- 3 столові ложки топленого масла
Як готувати:
- нагрійте в сотейнику 1 столову ложку топленого масла,Додайте гарбуз і тушкуйте, поки не зникне «сирий» запах (5-7 хв.). Додайте молоко і сіль і тушкуйте до м’якості.
- засипте цукор, мед і варіть на дуже маленькому вогні 10-15 хвилин.
- з коробочок кардамону вийміть насіння, подрібніть в ступці і додайте в гарбуз. Гасіть ще 5 хвилин.
- у столовій ложці топленого масла посмажте подрібнені кешью. Всипте їх в гарбуз, додайте масло, що залишилося, зніміть з вогню і охолодіть.
Досконалий гарбузовий суп-пюре з вершками
гарбузовий суп-пюре
продукти
- 1 кг гарбуза
- оливкова олія
- 5 см свіжого кореня імбиру
- 1 велика цибулина
- 4 зубчики часнику
- 300 мл вершків для збивання
- 70 г вершкового масла
- 0,5 ч. Л. Меленої копченої паприки
- сіль, мелений чорний перець
як приготувати
Розігрійте духовку до 200°с очистіть гарбуз для супу-пюре від шкірки і насіння, м’якоть наріжте середніми шматками. Покладіть на застелений папером для випічки деко, посоліть, поперчіть, полийте оливковою олією. Запікайте до м’якості гарбуза, приблизно 20 хв.
Очистіть імбир, цибулю і часник для супу. Дрібно наріжте. У великій каструлі з товстим дном нагрійте вершкове масло, покладіть половину імбиру, цибулю і часник, обсмажуйте до м’якості, 5 хв.
Влийте в каструлю 1 л холодної води, доведіть до кипіння, посоліть. Додайте запечену гарбуз. Варіть 20 хв. Збийте вміст каструлі занурювальним блендером. Поки вариться гарбузовий суп, обсмажте в оливковій олії імбир, що залишився, 2 хв. Посипте меленою копченою паприкою, зніміть з вогню. Трохи остудіть при кімнатній температурі.
Збийте дуже холодні вершки міксером в стійку піну. Посоліть за смаком, потім акуратно, лопаткою, перемішуючи знизу вгору, вмішайте смажений імбир з паприкою. Одержаний гарбузовий суп-пюре розлийте по порційних тарілках. У кожну тарілку покладіть пряні збиті вершки і посипте меленим чорним перцем. Відразу подайте на стіл.
Воскова гарбуз (бенінказа) перешкоджає відкладенню жирів і знижує апетит, корисна хворим на цукровий діабет і гіпертонією. Гіркий гарбуз (момордика) містить біологічно активна речовина харантин, що знижує рівень цукру в крові. А гарбузове насіння стимулюють діяльність кровоносної, травної, репродуктивної, опорно-рухової систем і органів зору.