Чому полуниця червона, але кисла

13

Полуниця – одна з найбільш популярних у садівників у всьому світі ягід. Своєю затребуваністю вона не в останню чергу зобов’язана смаковим якостям. Однак буває і так, що зібрана садівником полуниця кисла. У списку ймовірних причин погіршення якості врожаю-не тільки «пересортиця» саджанців, а й неправильний вибір місця для висадки, серйозні помилки в агротехніці.

Чому виросла кисла полуниця

Полуниця – досить «примхлива» і вибаглива в догляді культура. Якщо зібрані з грядок ягоди кислі – це явний сигнал для садівника: рослини щось не влаштовує. На деякі фактори, наприклад, погоду протягом сезону, він вплинути не в змозі. Однак власні помилки, що призводять до того, що полуниця стає кислою виправити можна.

Великий розмір і естетичність ягід — не гарантія видатних смакових якостей

Важливо! незалежно від обраного сорту, саджанці полуниці необхідно купувати в спеціалізованих розплідниках або інших організаціях, що гарантують їх якість і «справжність».

Неправильний вибір сорту

Вибираючи сорт для вирощування, не можна не враховувати смакові якості ягід. Причому рекомендується вивчити не тільки «офіційне» опис, дане оригінатором, але і відгуки садівників, які проживають в регіонах з подібними кліматичними умовами. Інакше висока ймовірність, що полуниця буде досить кислою навіть при якісній агротехніці.

Однак навіть при покупці сортів з категорії десертних, високо оцінених професійними дегустаторами, садівник не застрахований від отримання кислих ягід. Але тут йому доведеться звинувачувати тільки себе за неякісний догляд і неправильний вибір місця для висадки.

Важливо! найбільш популярні у садівників сорти полуниці, що відрізняються видатними смаковими якостями – — британська флоренс (florence), голландські ельвіра (elvira) і ельсанта (elsanta).

У більшості сортів і гібридів період «продуктивного життя» досить короткий – 3-5 років. Існують «довгожителі», у яких він розтягується на 7-8 років, але їх небагато.

На старих кущах полуниця стає дрібною, кислою, м’якоть «твердне» і втрачає характерний аромат. «відповідальна «за це коренева система рослини, вже нездатна» витягати» з грунту необхідні для визрівання ягід поживні речовини в необхідному обсязі. Тому старі кущі не врятує навіть якісна агротехніка, ягоди все одно будуть кислими.

Про старіння куща свідчить різке зниження врожайності і погіршення якості ягід

Надлишковий полив

При регулярному перезволоженні грунту не тільки зростає ризик розвитку кореневої гнилі. Вміщені в полуниці натуральні цукру «розчиняються», вона стає водянистою і кислою).

Особливо шкідливий надлишковий полив на останній стадії визрівання, за 7-10 днів до збору врожаю. Найбільш активно субстрат зволожують у фазі цвітіння і формування зав’язей. Посуха в цей час теж може стати причиною надмірно кислих ягід.

Високою посухостійкістю більшість сортів і гібридів похвалитися не можуть

Важливо! якщо навесні і влітку часто йдуть дощі, необхідно частіше рихлити грунт на грядці. Це сприяє швидшому випаровуванню води, допомагаючи уникнути перезволоження.

Нестача мікроелементів

Кущі полуниці протягом сезону активної вегетації потребують великого обсягу макро — і мікроелементів. Без цього неможливо визрівання ягід: вони дрібнішають, стають кислими, врожайність падає, тому що рослинам банально «не вистачає сил». Щоб мінімізувати ризик збору кислих ягід, бажано використовувати спеціалізовані магазинні комплексні добрива.

Полуниця непогано реагує і на натуральну органіку, народні засоби, але такі підгодівлі не відрізняються збалансованістю і» вивіреністю » складу

Важливо! у тому, що полуниця кисла, може бути «винен» і субстрат з невідповідним рн. Вона вважає за краще нейтральний або слабокислий грунт (6.0-7.0), цей показник теж потрібно контролювати.

Недолік світла

Для повноцінного розвитку кущів і визрівання ягід необхідний світловий день тривалістю мінімум вісім годин. Більшості сортів і гібридів прямі сонячні промені не шкодять, але іноді може знадобитися легке притінення в найбільш жаркий час доби.

При дефіциті світла полуниця точно буде дрібною і кислою

Важливо! у полуниці одного і того ж сорту, висадженої на сонці і в тіні, вміст цукрів різниться в 5-7 разів.

Висота посадки

Будь-яка низина або місце біля підніжжя пагорба не підійде для грядки з полуницею. Крім проблем з освітленістю, там надовго застоюється тала і дощова вода, неминуче накопичується сирої холодне повітря.

Якщо іншого місця для висадки немає, єдиний вихід – «підняті» грядки висотою близько 30 см.одночасно їх вирівнюють, щоб не було ухилу. Інакше неможливо забезпечити кущах, що знаходяться на різних кінцях грядки, рівномірний полив – «верхні» буду страждати від посухи, «нижні» – від перезволоження. І те, і інше підвищує ризик збору кислих ягід.

У низинах врожайність неминуче буде низькою, а ягоди – кислими

Загущенность посадок

При надмірній «скупченості» обсяг зібраних ягід і їх якість різко падають. Полуниця виходить дрібної і кислої, так як рослини змушені «конкурувати» за воду і поживні речовини, утворюється дефіцит.

Важливо! стандартна схема висадки — 20-30 см між кущами при ширині міжрядь від 50 см.але вона може варіюватися в залежності від габаритів кущів.

Висаджувати на грядці полуницю «впритул» — дуже погана ідея

Захворювання

Будь-яке грибкове, бактеріальне або вірусне захворювання неминуче послаблює і виснажує рослину. Воно вже не може забезпечувати ягоди в необхідних обсягах поживними речовинами. Кислі, дрібні або «дерев’яні» ягоди в даному випадку – одне з найбільш «нешкідливих» наслідків захворювання.

Якщо нічого не робити, рослини, уражені патогеном, швидше за все, взагалі загинуть

Важливо! саджанці полуниці при покупці необхідно вивчати самим прискіпливим чином. Наявність на рослинах будь-яких плям, слідів гнилі, цвілі – привід відмовитися від покупки.

Оптимальний час для цього – серпень або початок вересня. Кущі встигнуть сформувати кореневу систему, але не рушать в зростання. Поєднання цих двох факторів-необхідна умова для успішної зимівлі. В іншому випадку в наступному сезоні кущі будуть розвиватися повільно, ягоди на них визрівають кислі.

Термін висадки полуниці дуже важливий для нормального розвитку кущів, а значить – і для якості врожаю в майбутньому

Скошування

Скошування листя полуниці в рамках підготовки до зими – досить популярний агротехнічний прийом. Але фахівці вдаватися до нього настійно не радять, замінюючи обрізанням вручну або «прочісуванням» грядки граблями з часто розташованими зубцями.

При скошуванні дуже часто пошкоджується точка росту, на наступний сезон садівник отримує деформовані кущі з кислими ягодами

Що робити, якщо полуниця кисла

Якщо полуниця на грядках постійно кислить, всупереч сортовим характеристикам, необхідно проаналізувати місце розміщення посадок і якість догляду за ними. У більшості випадків досить виявити негативні фактори і» нейтралізувати » їх, щоб ягоди стали солодкими, а не кислими.

Що робити для усунення типових помилок:

  1. оновлювати посадки полуниці кожні 3-5 років, орієнтуючись на обсяг і якість врожаю. Спосіб значення не має – можна купувати нові саджанці або використовувати «дочірні» розетки.
  2. скорегувати полив. Субстрат на грядці повинен бути постійно злегка вологим, але не мокрим, сильно пересихати йому теж не можна – і на грядці, схожою на «болото», і в пересушеному грунті в спеку полуниця буде кислою. Конкретні інтервали вказати неможливо, все залежить від температури повітря, частоти та інтенсивності опадів. Ідеальний варіант-крапельний полив.
  3. забезпечити полуниці своєчасні підгодівлі з урахуванням її потреб на певній стадії розвитку. Добрива обов’язково вносять на початку вегетаційного періоду, при активному зростанні листя, при появі бутонів, після цвітіння, першої «хвилі» врожаю і приблизно через місяць після закінчення плодоношення.
  4. «коригувати» якість субстрату. Щоб полуниця не була кислою, в «бідний» піщаний грунт своєчасно вносять перегній, в «важкий» глинистий – річковий пісок. Потребує «виправлення» і невідповідний кислотно-лужний баланс.
  5. забезпечити рослинам достатньо світла і тепла. «вимоги» полуниці до умов культивування, в першу чергу, до освітленості, обов’язково потрібно враховувати, інакше ягоди будутьКислий.
  6. дотримуватися схеми висадки. В описі сорту або гібрида оригінатор обов’язково згадує габарити дорослих кущів і рекомендований інтервал між ними. Якщо інструкцій не слідувати, полуниця буде кислою, незважаючи на якість догляду.
  7. регулярно оглядати кущі на предмет наявності підозрілих симптомів. Виявивши їх-відразу вживати заходів для боротьби з конкретним захворюванням або шкідником.

Без знання важливих нюансів агротехніки отримувати рясні врожаї солодких ягід неможливо

Важливо! досвід садівників свідчить, що полуниця, зібрана в другій половині сонячного теплого дня, відрізняється найбільшою солодкістю і мінімальної «водянистістю».

Поради з вирощування солодкої полуниці

Ризик отримання кислої полуниці помітно знижується, якщо врахувати важливі нюанси агротехніки:

  1. обов’язкова регулярна (2-3 рази на місяць) прополка посадок і їх розпушування або мульчування грядки. Коренева система у полуниці поверхнева, вона неминуче «програє конкуренцію» бур’янам. При дефіциті поживних речовин визрівають кислі ягоди.
  2. отримати з куща полуниці одночасно хороший урожай ягід і якісні «дочірні» розетки неможливо. Вже на початку сезону необхідно визначитися з його «призначенням» і регулярно видаляти або «вуса», або бутони.
  3. закінчення плодоношення не означає, що полуниці більше не потрібно догляд. Поливи і підгодівлі продовжують, вони необхідні для нормальної підготовки до зими. На постраждалих від морозу рослинах ягід визріває трохи, вони виходять кислими.
  4. корисні сусіди для полуниці-цибуля, часник, будь-які бобові. Перші дві рослини багаті фітонцидами, ефективно знищують патогенну мікрофлору, їх специфічний запах відлякує багатьох шкідників. Бобові покращують якість грунту, насичуючи її азотом.

Мульчування істотно спрощує догляд за полуницею і запобігає загнивання ягід

Важливо! народний засіб проти кислих ягід полуниці-настій живокосту з аспірином.

Висновок

Якщо зібрана з грядок полуниця кисла, причина далеко не завжди в недостовірному описі сорту або гібрида, даному оригінатором, або в недобросовісності продавця, який торгує «підробленими» саджанцями. Досить ймовірно, що в цьому «винен» сам садівник, який вибрав місце для висадки, що не відповідає «вимогам» культури або не забезпечив полуниці якісний і грамотний догляд.