Ожиномалина садова: корисні властивості і протипоказання

22

До недавніх пір мало хто знав про існування ожиномалини. Але останнім часом розплідники почали активно реалізовувати саджанці гібрида, тому плодовий чагарник змогли оцінити по достоїнству багато садівників. Адже ожиномалина отримана в результаті вільного запилення малини і ожини і змогла увібрати їх кращі якості, а за смаковими властивостями навіть перевершити. Але перш ніж вводити її в раціон, рекомендується заздалегідь ознайомитися, в чому користь і шкода ожиномалини для здоров’я людини.

Помірне споживання плодів гібрида надає сприятливу дію на весь організм в цілому

Опис і особливості ожиномалини

Ця ягода являє собою кістянку, що складається з добре зчеплених сегментів. Форма її округла або напівсферична. Ожиномалина характеризується великим розміром і масою в межах 9-12 г.поверхня без глянцю, м’якоть соковита. Збір врожаю сухий.

Плоди ожиномалини протягом періоду зростання кілька разів змінюють відтінок. Спочатку вони зеленуваті, потім червоніють і згодом стають практично чорними. Причому на відміну від ожини, темний відтінок присутній також і всередині ягід. Плоди ожиномалини ароматні, солодкі, у деяких видів з невеликою часткою кислинки.

Урожай гібрида дозріває набагато раніше, ніж ожини. Вже в кінці червня, на початку липня можна ласувати його ягодами. При цьому даний чагарник характеризується дружною віддачею ягід.

Стигла ожиномалина легко відокремлюються від квітколожа

Склад і калорійність ожиномалини

Ця ягода, як і її близькі родички, відрізняється багатим хімічним складом, чим і обумовлена користь її для здоров’я. Ожиномалина містить комплекс вітамінів і мінеральних речовин, рослинні жири, харчові волокна, органічні кислоти.

Також ягода відноситься до числа низькокалорійних продуктів. У 100 г свіжих плодів міститься всього 34 ккал. При цьому масова частка білків — 1,5 г, жирів – 0,5 г, вуглеводів – 4,4 г.тому ожиномалину рекомендується включати до складу дієт і меню розвантажувальних днів.

Чим корисна ожиномалина для організму людини

Даний продукт приносить користь здоров’ю людини, як і малина, ожина. Високий вміст вітаміну c допомагає зміцнити імунітет і підвищити стійкість організму до простудних захворювань. Доведено користь ожиномалини і для серцевого м’яза. Адже до її складу входить багато калію, а даний елемент покращує мозкову діяльність, зміцнює стінки судин, допомагає нормалізувати кров’яний тиск, виводить зайву рідину, покращує роботу нервової системи.

Користь ожиномалини обумовлена і високим вмістом антоціанів, про що свідчить її темний відтінок. Саме ці речовини є природними антиоксидантами. Їх користь для здоров’я людини полягає в здатності уповільнювати процеси старіння, захищати клітини від негативного впливу токсинів.

В ожиномалине є і багато марганцю. Користь його в тому, що він бере участь в синтезі таких гормонів, як інсулін і тироксин. Завдяки цьому нормалізується рівень цукру в крові, поліпшуються обмінні процеси.

Користь здоров’ю людини приносять і органічні кислоти. Вони мають сечогінний, жовчогінний ефекти, перешкоджають розвитку гнильних процесів в органах травлення, підвищують апетит. Завдяки цьому їжа краще засвоюється, зникають проблеми з її перетравленням, проходять запори.

Важливо! стигла ожиномалина надає легку проносну дію, а ягоди в технічній зрілості дають закріплює ефект.

Приносить користь здоров’ю і фолієва кислота, яка присутня в цих плодах. Вона нормалізує роботу нервової системи і запобігає розвитку патологій. Особливо важливий даний компонент для вагітних жінок і маленьких дітей. Адже саме він сприяє нормальному розвитку плода і малюків.

Ожиномалина приносить користь здоров’ю людини і завдяки тому, що вона багата кальцієм. Адже він вкрай важливий для кісткової тканини і кровоносних судин.

Застосування ожиномалини

Ожиномалина знайшла застосування в народній медицині і кулінарії. Але, щоб вона принесла максимальну користь здоров’ю, необхідно застосовувати ягоду, як і інші, дозовано.

Ожиномалина містить аскорбінової кислоти більше, ніж лимон

У народній медицині

Ожиномалину можна використовувати, як допоміжний засіб в лікуванні захворювань, а також їх профілактики. Але, щоб ягода принесла максимальну користь, рекомендується дотримуватися дозування і чітко дотримуватися правил приготування народних засобів.

Дієві рецепти:

  1. для зміцнення імунітету. Щодня з’їдати 1 ст.свіжої ожиномалини протягом одного місяця.
  2. при застуді. У чай додавати 5-7 подрібнених ягід, а після охолодження напою до 30 °с ще й 2 ч.л. Меду. Пити напій щодня три рази на день.
  3. для лікування ангіни, гострого фарингіту. Приготувати розчин з розрахунку 50 мл соку ожиномалини і 100 мл теплої кип’яченої води. Полоскати горло 3-4 рази на день. Курс терапії проводити поки не зникнуть неприємні симптоми.

Важливо! у лікуванні захворювань ягода в основному застосовується для зміцнення імунітету, що дозволяє прискорити одужання.

У кулінарії

Ожиномалина здатна принести користь для організму і в якості інгредієнта для приготування страв. На її основі можна готувати варення, джеми, желе, мармелад. Всі ці десерти зберігають більшість вітамінів і мінеральних компонентів. Тому їх вживання в холодний період року допомагає підвищити стійкість організму до вірусів, бактерій, інфекцій.

Ожиномалину можна використовувати і в якості начинки для пирогів. Вона добре зберігає консистенцію навіть при термічній обробці. А сік ягід рекомендується додавати в соуси для маринування качки, баранини свинини.

Ожиномалина підходить і для приготування вина. В цьому випадку напій має насичений аромат, помірну солодкість і красивий темно-червоний відтінок.

Ожиномалина підходить для заморозки

Користь листя ожиномалини

Користь здоров’ю здатні приносити і листя гібридного чагарнику. Вони також відрізняються багатим хімічним складом. На їх основі можна готувати настій, відвар, чай.

Листя ожиномалини мають протизапальну і відхаркувальну властивостями. Їх рекомендується використовувати в лікуванні сильного кашлю, бронхіту, ангіни, а також для зміцнення імунітету.

Шкода ожиномалины і протипоказання до вживання

Незважаючи на користь ожиномалины, в деяких випадках вона здатна завдати шкоди здоров’ю. І, щоб не допустити цього, необхідно знати основні протипоказання до її вживання.

Серед них:

  • індивідуальна непереносимість;
  • захворювання нирок;
  • загострення виразки, гастриту;
  • подагра.

Важливо! вводити в раціон цю ягоду необхідно в малій кількості, щоб відстежити реакцію організму.

Висновок

Знаючи, яка користь і шкода ожини, можна сказати, що дана ягода за своїми характеристиками нічим не поступається відомим малині і ожині. Тому її популярність з кожним роком зростає. І з часом даний чагарник зможе зайняти гідне місце на присадибній ділянці кожного садівника.