До недавніх пір мало хто знав про існування ожиномалини. Але останнім часом розплідники почали активно реалізовувати саджанці гібрида, тому плодовий чагарник змогли оцінити по достоїнству багато садівників. Адже ожиномалина отримана в результаті вільного запилення малини і ожини і змогла увібрати їх кращі якості, а за смаковими властивостями навіть перевершити. Але перш ніж вводити її в раціон, рекомендується заздалегідь ознайомитися, в чому користь і шкода ожиномалини для здоров’я людини.
Помірне споживання плодів гібрида надає сприятливу дію на весь організм в цілому
Опис і особливості ожиномалини
Ця ягода являє собою кістянку, що складається з добре зчеплених сегментів. Форма її округла або напівсферична. Ожиномалина характеризується великим розміром і масою в межах 9-12 г.поверхня без глянцю, м’якоть соковита. Збір врожаю сухий.
Плоди ожиномалини протягом періоду зростання кілька разів змінюють відтінок. Спочатку вони зеленуваті, потім червоніють і згодом стають практично чорними. Причому на відміну від ожини, темний відтінок присутній також і всередині ягід. Плоди ожиномалини ароматні, солодкі, у деяких видів з невеликою часткою кислинки.
Урожай гібрида дозріває набагато раніше, ніж ожини. Вже в кінці червня, на початку липня можна ласувати його ягодами. При цьому даний чагарник характеризується дружною віддачею ягід.
Стигла ожиномалина легко відокремлюються від квітколожа
Склад і калорійність ожиномалини
Ця ягода, як і її близькі родички, відрізняється багатим хімічним складом, чим і обумовлена користь її для здоров’я. Ожиномалина містить комплекс вітамінів і мінеральних речовин, рослинні жири, харчові волокна, органічні кислоти.
Також ягода відноситься до числа низькокалорійних продуктів. У 100 г свіжих плодів міститься всього 34 ккал. При цьому масова частка білків — 1,5 г, жирів – 0,5 г, вуглеводів – 4,4 г.тому ожиномалину рекомендується включати до складу дієт і меню розвантажувальних днів.
Чим корисна ожиномалина для організму людини
Даний продукт приносить користь здоров’ю людини, як і малина, ожина. Високий вміст вітаміну c допомагає зміцнити імунітет і підвищити стійкість організму до простудних захворювань. Доведено користь ожиномалини і для серцевого м’яза. Адже до її складу входить багато калію, а даний елемент покращує мозкову діяльність, зміцнює стінки судин, допомагає нормалізувати кров’яний тиск, виводить зайву рідину, покращує роботу нервової системи.
Користь ожиномалини обумовлена і високим вмістом антоціанів, про що свідчить її темний відтінок. Саме ці речовини є природними антиоксидантами. Їх користь для здоров’я людини полягає в здатності уповільнювати процеси старіння, захищати клітини від негативного впливу токсинів.
В ожиномалине є і багато марганцю. Користь його в тому, що він бере участь в синтезі таких гормонів, як інсулін і тироксин. Завдяки цьому нормалізується рівень цукру в крові, поліпшуються обмінні процеси.
Користь здоров’ю людини приносять і органічні кислоти. Вони мають сечогінний, жовчогінний ефекти, перешкоджають розвитку гнильних процесів в органах травлення, підвищують апетит. Завдяки цьому їжа краще засвоюється, зникають проблеми з її перетравленням, проходять запори.
Важливо! стигла ожиномалина надає легку проносну дію, а ягоди в технічній зрілості дають закріплює ефект.
Приносить користь здоров’ю і фолієва кислота, яка присутня в цих плодах. Вона нормалізує роботу нервової системи і запобігає розвитку патологій. Особливо важливий даний компонент для вагітних жінок і маленьких дітей. Адже саме він сприяє нормальному розвитку плода і малюків.
Ожиномалина приносить користь здоров’ю людини і завдяки тому, що вона багата кальцієм. Адже він вкрай важливий для кісткової тканини і кровоносних судин.
Застосування ожиномалини
Ожиномалина знайшла застосування в народній медицині і кулінарії. Але, щоб вона принесла максимальну користь здоров’ю, необхідно застосовувати ягоду, як і інші, дозовано.
Ожиномалина містить аскорбінової кислоти більше, ніж лимон
У народній медицині
Ожиномалину можна використовувати, як допоміжний засіб в лікуванні захворювань, а також їх профілактики. Але, щоб ягода принесла максимальну користь, рекомендується дотримуватися дозування і чітко дотримуватися правил приготування народних засобів.
Дієві рецепти:
- для зміцнення імунітету. Щодня з’їдати 1 ст.свіжої ожиномалини протягом одного місяця.
- при застуді. У чай додавати 5-7 подрібнених ягід, а після охолодження напою до 30 °с ще й 2 ч.л. Меду. Пити напій щодня три рази на день.
- для лікування ангіни, гострого фарингіту. Приготувати розчин з розрахунку 50 мл соку ожиномалини і 100 мл теплої кип’яченої води. Полоскати горло 3-4 рази на день. Курс терапії проводити поки не зникнуть неприємні симптоми.
Важливо! у лікуванні захворювань ягода в основному застосовується для зміцнення імунітету, що дозволяє прискорити одужання.
У кулінарії
Ожиномалина здатна принести користь для організму і в якості інгредієнта для приготування страв. На її основі можна готувати варення, джеми, желе, мармелад. Всі ці десерти зберігають більшість вітамінів і мінеральних компонентів. Тому їх вживання в холодний період року допомагає підвищити стійкість організму до вірусів, бактерій, інфекцій.
Ожиномалину можна використовувати і в якості начинки для пирогів. Вона добре зберігає консистенцію навіть при термічній обробці. А сік ягід рекомендується додавати в соуси для маринування качки, баранини свинини.
Ожиномалина підходить і для приготування вина. В цьому випадку напій має насичений аромат, помірну солодкість і красивий темно-червоний відтінок.
Ожиномалина підходить для заморозки
Користь листя ожиномалини
Користь здоров’ю здатні приносити і листя гібридного чагарнику. Вони також відрізняються багатим хімічним складом. На їх основі можна готувати настій, відвар, чай.
Листя ожиномалини мають протизапальну і відхаркувальну властивостями. Їх рекомендується використовувати в лікуванні сильного кашлю, бронхіту, ангіни, а також для зміцнення імунітету.
Шкода ожиномалины і протипоказання до вживання
Незважаючи на користь ожиномалины, в деяких випадках вона здатна завдати шкоди здоров’ю. І, щоб не допустити цього, необхідно знати основні протипоказання до її вживання.
Серед них:
- індивідуальна непереносимість;
- захворювання нирок;
- загострення виразки, гастриту;
- подагра.
Важливо! вводити в раціон цю ягоду необхідно в малій кількості, щоб відстежити реакцію організму.
Висновок
Знаючи, яка користь і шкода ожини, можна сказати, що дана ягода за своїми характеристиками нічим не поступається відомим малині і ожині. Тому її популярність з кожним роком зростає. І з часом даний чагарник зможе зайняти гідне місце на присадибній ділянці кожного садівника.