Чи можна і як заморозити хрін на зиму в морозилці

1274

Заморожувати хрін краще відразу після збору і очищення. Для цього його подрібнюють на тертці, нарізають невеликими кубиками або просто очищають і заморожують цілком. Якщо зберігати в морозилці, термін складе до 12 місяців. Можна тримати в погребі при температурі не вище 0 °c, але тоді термін буде не більше чотирьох місяців.

Чи можна зберігати корінь хрону в морозилці

Хрін цілком підходить для заморозки. Зберігати його в морозилці можна до одного року, не побоюючись за смакові якості і корисні речовини. Такий спосіб має кілька переваг:

  • коренеплід залишається свіжим і ароматним;
  • його можна використовувати для приготування будь-яких страв;
  • розморожування дуже проста, часто не потрібно;
  • не руйнуються вітаміни та інші цінні компоненти;
  • відсутній контакт з повітрям і світлом;
  • навіть якщо місця мало, можна заощадити його, дрібно нарізавши або натерши кореневища для заморозки.

Недоліків практично немає. Хоча під час нарізки і тим більше подрібнення коренеплодів для заморозки в повітря виділяється велика кількість їдких речовин. Тому необхідно обов’язково використовувати засоби особистого захисту (маска, окуляри) і щільний пакет.

Чи втрачає свої властивості хрін після заморозки

Хрін після заморозки не втрачає ніяких корисних речовин. Це один з небагатьох коренеплодів, який витримує навіть шокові температури до -90 градусів. Причому досвідчені господині відзначають, що після заморозки його смак стає менш їдким.

Після розморожування при кімнатній температурі хрін зберігає всі свої корисні якості. Його використовують для профілактики респіраторних захворювань, онкологічних патологій, усунення набряклості, жовтяниці, головних болів і багатьох інших порушень здоров’я.

Вибір і підготовка хрону

Хрін можна зберігати в морозилці протягом всієї зими. При цьому дуже важливо правильно підібрати коренеплід і підготувати його до заморожування. Вибрати хрін досить просто-коренеплоди повинні бути:

  • свіжими;
  • пружними, без в’ялих частин;
  • без гнилих ділянок;
  • без плям темного кольору.

Для заморозки слід використовувати молоді кореневища у віці 2-3 років

Листя теж повинна бути свіжою, чисто зеленого кольору, пружною і хрусткою. Якщо на ній є ознаки захворювань або навали шкідників (наприклад, дірочки), такі листя краще не використовувати.

Підготовка хрону до заморожування на зиму теж нескладна. Однак доведеться ретельно попрацювати, щоб почистити його. Для цього діють так:

  1. коренеплоди промивають під проточною водою.
  2. укладають в холодну воду на 1-2 години.
  3. потім очищають щіткою.
  4. беруть гострий ніж або економку (овощечистку) і зачищають так, щоб повністю прибрати грубу шкіру.
  5. очищений хрін слід відразу заморозити на зиму. Якщо це не виходить зробити, можна покласти його в миску з холодною водою і додати кубики льоду, після чого просушити рушником. Це дозволить не тільки зберегти аромат продукту, але і його корисні речовини, які можуть зруйнуватися від контакту з повітрям.

Порада! для заморозки краще брати молоді коренеплоди. Причому не першого року, а краще другого або третього.

У такому віці вони мають дуже приємний смак і досить великими розмірами, щоб з ними було зручно працювати.

Як заморозити коріння хрону на зиму в домашніх умовах

Заморозити хрін для зберігання в морозилці можна декількома способами. Найпростіший варіант-очистити коренеплід і провести заморозку цілком. Також його можна нарізати однаковими шматочками або подрібнити на тертці. Кожен варіант докладно описаний нижче.

Цілком

Заморожування цілком – найбільш простий спосіб. Діяти потрібно так:

  1. підготувати хрін, давши йому полежати у воді.
  2. ретельно очистити гострим ножем.
  3. якщо кореневища тонкі і маленькі, їх потрібно просто відскребти від бруду, не очищаючи.
  4. потім покласти хрін в пакети з zip-застібкою для заморозки. Можна використовувати і невеликі ємності з герметичною кришкою.
  5. поставити в морозилку на зберігання.

Шматочками

Якщо місця не дуже багато, то хрін для заморозки можна нарізати шматочками. Послідовність дій така:

  1. підготувати коренеплоди, помити і очистити.
  2. нарізати коріння невеликими кубиками шириною 1-1,5 см.
  3. викласти в один шар на піднос або плоске блюдо і підморозити, потримавши в морозилці 2-4 години.
  4. потім вийняти і розкласти по герметичним пакетам для зберігання. Робиться це для того, щоб кубики не злиплися між собою.
  5. покласти пакети в морозилку на тривале зберігання.

Якщо нарізати кореневища шматочками, можна заощадити багато місця в морозилці

Заморозка тертого хрону

Заморозити можна і тертий хрін. Це багато в чому простіше і економить місце. Інструкція така:

  1. підготувати коренеплоди, промити, очистити ножем.
  2. подрібнити на крупній тертці (якщо на дрібній – буде занадто багато соку). Також можна використовувати блендер або м’ясорубку.
  3. розкласти в пакети.
  4. ретельно розрівняти ложкою, розподіливши в один шар.
  5. покласти для заморозки в морозильну камеру.

Щоб смачно заморозити натертий хрін, в нього можна додати лимонний сік і терте яблуко (краще зелене). Тоді вийде готова закуска, яку можна використовувати в якості соусу для салатів або м’ясних страв.

важливо! якщо дрібно натирати хрін, важливо працювати в респіраторі і окулярах, а на м’ясорубку натягнути щільний пакет. В іншому випадку їдкий запах може роз’їсти слизову оболонку очей.

Заморозка листя хрону на зиму

Зелень хрону, на відміну від коренеплодів, не така гостра і їдка. Зате вона має приємний аромат і збагачує смак перших страв, супів, м’яса, маринадів, а також овочевих гарнірів. Тому на зиму можна зробити і заморозку листя. Діяти слід таким способом:

  1. зібрати здорову листя без плям і пошкоджень.
  2. ретельно промити і підсушити.
  3. укласти стопками по пакетам, не нарізаючи.
  4. по максимуму спустити повітря і упакувати.
  5. покласти в морозилку.

Важливо! якщо знадобиться використовувати листя після заморозки в супах, попередньо розморожувати їх не потрібно. Можна відразу покласти в холодну або гарячу воду і варити до повної готовності.

Термін і умови зберігання

Важливо знати не тільки про способи заморозки хрону, але і про те, як зберігати його в морозильній камері. Терміни однакові, незалежно від того, що заморожено (листя, коріння) і як (цілком, в нарізаному або натертому стані):

  1. у морозилці повинна стабільно підтримуватися температура не вище -18 градусів. В таких умовах граничний термін зберігання на стадії заморозки становить 10-12 місяців.
  2. зберігати можна і при температурі -5 градусів. Тоді максимальний термін складе півроку.
  3. якщо ж тримати при 0 градусів, зберігати можна не більше чотирьох місяців.

Як правильно розморожувати

Попереднього розморожування не потрібно. Коріння поміщають в блендер і подрібнюють, а потім використовують, наприклад, для приготування заправки або соусу. Що стосується листя, її можна покласти в суп і варити або тушкувати.

Іноді буває так, що блендер не справляється з сухими корінням. Тоді їх потрібно порізати подрібніше і додати 2 ст.л. Кетчупу. Якщо хрін занадто великий, йому можна дати полежати кілька годин при кімнатній температурі. При цьому застосовувати мікрохвильовку і інші способи прискореної розморожування не слід.

Розморожувати коренеплоди можна при кімнатній температурі

Важливо! повторному заморожуванню продукт не підлягає. Тому важливо брати листя і коренеплоди тільки в тій кількості, яке реально вжити за один раз.

При підготовці хрону його розкладають в невеликі пакети, щоб не брати відразу велику партію.

Способи застосування

Як після заморозки, так і в свіжому вигляді, хрін застосовують для приготування різних страв. Його використовують в народній медицині як засіб лікування і навіть в косметології.

У кулінарії

Коренеплоди в свіжому вигляді і після заморозки можна застосовувати для приготування різних страв і напоїв:

  • підливи для риби і м’яса;
  • холодні супи-окрошка, ботвинья;
  • гострі закуски до м’ясних страв;
  • маринади для солінь;
  • в свіжому вигляді для салатів;
  • соуси з ягодою, сметаною, майонезом, зеленню;
  • алкогольні напої (хріновуха).

У народній медицині

Також хрін після заморозки можна використовувати в якості додаткового засобу лікування ряду патологій:

  • застуда, грип;
  • водянка, набряклість;
  • гастрит зі зниженою кислотністю;
  • Атеросклероз;
  • сечокам’яна хвороба;
  • малярія;
  • підвищений тиск;
  • проблеми з чоловічою потенцією;
  • порушення менструального циклу;
  • свищі;
  • зубний біль;
  • хрипкий голос.

Для лікування готують відвари, настої або настоянки хрону. Наприклад, беруть подрібнений коренеплід після заморозки (можна і в свіжому вигляді) і подрібнюють на тертці або в блендері. Заливають 500 мл окропу, настоюють 24 години під кришкою. Приймають по столовій ложці три рази на добу за кілька хвилин до їжі. Курс триває до 7-10 днів.

У косметології

Після заморозки коренеплоди можна використовувати і в косметичних цілях, наприклад, для усунення веснянок та іншої пігментації. Беруть коріння, подрібнюють на блендері, відміряють 10 г кашки. Заливають 500 мл 9% оцту і настоюють в холодильнику два тижні.

Проціджують і розчиняють 2 ст. Л. Настою в 100 г прохолодної води. Потім змочують ватний тампон і протирають шкіру обличчя. Цей настій можна використовувати для виведення веснянок.

Коренеплід ефективний при лікуванні пігментних плям

Заморожувати хрін досить просто. Якщо місця достатньо, коренеплоди просто очищають, розкладають в пакети або ємності і прибирають в морозилку. Якщо ж місця небагато, тоді простіше нарізати коріння невеликими кубиками або подрібнити на тертці. При температурі не вище -18 градусів заморозку можна тримати до одного року.