Як правильно зберігати урожай?

1103

Сортування

Плоди необхідно ретельно перебрати. Для заготівлі годяться тільки здорові екземпляри з неушкодженою шкіркою, оскільки хворі неминуче заразять сусідів і погублять ваші старання. Ви напевно помічали, що відбувається з пакетом картоплин, одна з яких виявилася підгнилою — незабаром сумна доля осягає весь обсяг упаковки.

Для зберігання краще підходять пізні сорти овочів. Ранні залишаються презентабельними на вигляд і придатними в їжу не довше 3-4 місяців після збору з грядок, як би скрупульозно ви не дотримали правила заготовки.

Коренеплоди, збережені розсипом, рекомендується попередньо розфасувати в капронові сітки по 3-5 кг в кожній, а вже потім скласти в ящик. Знадобилося поповнити домашні запаси-прийшли в підвал або льох, взяли одну авоську. Це значно зручніше, ніж щоразу набирати овочі в пакет, бруднучи руки і низько нахиляючись, коли запаси добігають кінця.

Якщо урожай ні з чим не стикається і добре провітрюється, він зберігається довше. З цієї причини насипні плоди повинні лежати в рейкових дерев’яних ящиках, оснащених ніжками, щоб днище і стіни постійно вентилювалися.

Яблука, якщо вони великі і нечисленні, рекомендується поштучно обернути папером перед закладкою в картонні коробки на зберігання.

Розміщення

Навіть близькоспоріднені культури потрібно утримувати окремо, щоб урожай не зіпсувався. Виняток становлять коренеплоди-подружки: картопля і буряк. Коли вони лежать поруч, буряк витягує з картоплин зайву вологу, тим самим уберігаючи їх від гниття, а себе — від висушування, розм’якшення і зморщування.

Все, що можна підвісити до стелі в сітках, косах або вінках (цибуля, часник), потрібно підвісити. Так вам буде легко контролювати стан плодів і набирати необхідну для готування кількість. А коренеплоди пересипте піском.

Температура

У культур різні вимоги до температури зберігання, але жодної з них не буде добре в умовах нижче 0 градусів (замерзне) і вище 15 (засохне або дасть паростки). Краще перед заготівлею врожаю загуглити рекомендовані параметри для кожного виду овочів і фруктів.

Оптимальний температурний режим зберігання більшості плодів знаходиться в межах від 2 до 6 градусів тепла.

Приміщення, де ховаються зимові запаси, має бути відносно сухим — 80-85%. Якщо цей показник серйозно перевищити (до 95% і більше), буде утворюватися конденсат, і овочі швидко згниють. Особливо це стосується картоплі, моркви, капусти, буряка, редьки, брукви. Фрукти (яблука, груші) переносять підвищену вологість краще, ніж коренеплоди, але зловживати цим не варто.

— 70-75%. У неї тверда шкірка і щільна, соковита м’якоть, тому волога з повітря їй не потрібна.

Освітлення

Від будь-якого яскравого світла (сонячного, електричного) фрукти і овочі перезрівають і стають вразливими до найменших порушень режиму утримання. Краще, щоб в сховище була непроглядна темінь. Якщо створити такі умови неможливо, накривайте свої запаси товстим брезентом або складеної в кілька шарів грубої мішковиною.

Небезпечний для здоров’я отрута соланін, який обумовлює позеленіння бульб.

Ревізія

Навіть акуратно дотримуючись правил заготівлі овочів і фруктів на зиму, періодично, раз в 2-3 тижні, потрібно як король оглядати свої володіння і безжально викидати зіпсовані екземпляри, щоб вони не потягли за собою в небуття побратимів.

Необхідність регулярного проведення ревізії в овочесховищі-ще один аргумент на користь розфасовки врожаю по сітках і коробках. З величезним насипом плодів впоратися важко.

Альтернативи

У господарів приватного домоволодіння напевно є ретельно обладнаний льох з оптимальним мікрокліматом. Але якщо у вашому розпорядженні тільки скромна дачка, обладнайте для запасів яму у дворі, як пропонує автор нижченаведеного відео. У таких схронах привільно себе відчувають будь-які коренеплоди, адже для них мати-земля — рідна стихія.

У квартирних жителів часто не залишається інших варіантів, окрім як тримати зібраний урожай на балконі або лоджії. Для цих цілей розумно придбати електричний скриню, але він не всім по кишені. Якщо ви обмежені в витратах, але не в працьовитості і майстерності, підіть грунтовному відеогіду і зробіть термоящик своїми руками з будівельних ізоляційних матеріалів.

Деякі плоди в принципі неможливо зберегти на зиму без спеціального обладнання. Один раз вкладіться в покупку просторої морозильної камери, і будете щороку насолоджуватися смачними стиглими томатами, ніжними молодими кабачками, соковитими солодкими ягодами, а побутовий холодильник залишиться вільним.

Затарьтесь недорогими пластиковими боксами або зіп-пакетами, при необхідності наріжте плоди, як вам зручно, розфасуйте і заморозьте про запас — це найкраще рішення!