Як довше зберегти кінзу свіжою в холодильнику

1440

Листя кодіандра називають кінзою. Цю пряність широко використовують не тільки в кулінарії, але і в фармакології та косметології. Зірвана з грядки зелень в теплому приміщенні швидко зіпсується. Існує кілька секретів, як зберігати свіжу кінзу в холодильнику, щоб вона довго залишалася зеленою, не втрачала корисних властивостей.

Особливості зберігання свіжої кінзи

На гілки кінзи, в яких міститься велика кількість корисних вітамінів, негативно впливають прямі сонячні промені. Тому, навіть по дорозі з ринку або дачної ділянки слід мінімізувати контакт. Від впливу ультрафіолету ефірні масла випаровуються. Є шанс принести додому пучок марного сіна.

Під впливом кисню гілки зрізаної кінзи скручуються і темніють

Вимоги до умов зберігання

Зберегти зелену кінзу в домашніх умовах можна при низьких температурах, але високої вологості. У теплому сухому приміщенні пряність довго лежати не буде. У цієї трави дуже ніжна листя, яка при температурі вище +16⁰с, посилено втрачає вологу, а разом з нею мікроелементи і вітаміни.

У холодильнику

Більшість господинь вважає за краще зберігати кінзу в холодильнику, у відсіку для овочів.

Правила підготовки пряної трави:

  1. гілки оглядають, видаляють пожовклі листочки.
  2. стебла перед зберіганням підрізають, щоб на них не було землі.
  3. кінзу збирають в пучки, загортають у вологу серветку.

Увага! при температурі + 1-3⁰с, в холодильнику на полиці зберігання овочів пряність залишається свіжою протягом 2-3 тижнів.

Довше тримати коріандр не рекомендують, з часом він втрачає корисні складові.

При кімнатній температурі

Висока температура негативно впливає на кінзу. При кімнатній температурі пряну зелень можна зберегти тільки кілька годин, після цього вітаміни і мікроелементи випаруються.

Щоб зберегти листя кінзи свіжими кілька днів, траву загортають в серветку або пергамент, потім у вологий рушник, зберігають в темному прохолодному місці в кімнаті.

Як правильно зберігати свіжу кінзу в холодильнику

Щоб зберегти зелень кінзи довше, перед тим як відправляти її в холодильник, рекомендують добре висушити. Від надлишку вологи трава швидше почне підгнивати і зіпсується.

При зберіганні кінзи в холодильнику, продукт залишається свіжим і придатним до вживання протягом п’яти днів

Алгоритм збереження за допомогою паперових рушників:

  1. використовуючи кухонні ножиці, відрізають сухі і пошкоджені кінчики стебел, мляві листя. Щоб ніжки залишалися свіжими, а кінза менше травмувалася, рекомендують проводити процедуру під проточною водою.
  2. пряність складають в миску, заливають холодною водою, залишають на 10-15 хвилин. Ця операція необхідна, щоб з коріандру зійшла вся грязь, листя і стебла наситилися.
  3. витягують пучки кінзи з води, укладають на серветку. Зверху промокають вологу. Деякі господині викладають пряну траву в сушарку для салату, дають час стекти рідини.
  4. кінзу розкладають на злегка вологий паперовий рушник, загортають.

Після цього продукт перекладають в пластиковий контейнер, закривають. Якщо упаковану у вологий рушник траву пакують в пакет, з нього попередньо видаляють все повітря.

Сухі паперові рушники

При способі зберігання в сухому паперовому рушнику зелень залишається свіжою протягом 2-3 тижнів

Як зберегти кінзу в холодильнику:

  1. з пучка прянощі зрізають жорсткі стебла ближче до листя. Якщо їх залишити, всю вологу вони перетягнуть на себе, що негативно позначиться на якості зберігання.
  2. кінзу укладають в миску, заливають водою, залишають на кілька хвилин, щоб відстала бруд. Воду кілька разів змінюють, поки вона не стане чистою.
  3. головна умова збереження кінзи в холодильнику на сухій серветці – добре висушити траву. Коріандр розкладають тонким шаром на кухонному рушнику, зверху накривають ще одним.
  4. на дно герметичного пластикового контейнера укладають суху паперову серветку.
  5. поверх нього розкладають шар приправи. Потім накривають сухим паперовим рушником. Таку процедуру можна повторити кілька разів, але фахівці радять зберігати кінзу в один шар. Це дозволяє користуватися більш свіжою зеленню.
  6. неважливо скільки шарів вийшло в контейнері, головне, щоб зверху була покладена серветка. Контейнер герметично закривають кришкою.

Важливо! замінювати пластикову ємність поліетиленовим пакетом не можна.

Під час зберігання траву періодично оглядають. Якщо з’явився конденсат, лоток сушать, а на коріандрі видаляють пожовклі листочки.

Ємність з водою

У ємності з водою, поставленої на зберігання в холодильник, кінза залишається свіжою протягом двох тижнів

Як правильно підготувати зелень:

  1. пучок кінзи оглядають, видаляють пошкоджені, жовті листочки. Кінчики стебел підрізають. Якщо процедуру обрізки проводити під струменем проточної води, пряність менше пошкодиться.
  2. траву розкладають на сухі паперові рушники, висушують. Якщо на листках залишиться волога, коріандр швидко зіпсується.
  3. невелику ємність (стакан або банку) на чверть заповнюють водою. Ставлячи кінзу в тару, стежать, щоб всі стебла були занурені в воду, а листя не торкалися рідини.
  4. зверху ємність для зберігання накривають поліетиленовим пакетом, але не закривають повністю.

Кожні кілька днів, як тільки вода починає знебарвлюватися, рідина в банку змінюють. Паралельно видаляють зів’ялі сухе листя.

Скільки можна зберігати кінзу в домашніх умовах

Тривалість зберігання кінзи в домашніх умовах залежить від обраного способу

Свіже листя прянощі можна тримати в холодильнику до двох тижнів. Термін зберігання коріандру в замороженому вигляді — від 3 до 12 місяців. Висушену зелень трави допустимо використовувати в їжу до двох років, за умови, що дотримані всі правила.

Висновок

Зберігати свіжу кінзу в холодильнику можна різними способами. Якщо всі підготовчі роботи проведені правильно, продукт збереже смак, аромат і корисні мікроелементи до 2-3 тижнів.