Листя кодіандра називають кінзою. Цю пряність широко використовують не тільки в кулінарії, але і в фармакології та косметології. Зірвана з грядки зелень в теплому приміщенні швидко зіпсується. Існує кілька секретів, як зберігати свіжу кінзу в холодильнику, щоб вона довго залишалася зеленою, не втрачала корисних властивостей.
Особливості зберігання свіжої кінзи
На гілки кінзи, в яких міститься велика кількість корисних вітамінів, негативно впливають прямі сонячні промені. Тому, навіть по дорозі з ринку або дачної ділянки слід мінімізувати контакт. Від впливу ультрафіолету ефірні масла випаровуються. Є шанс принести додому пучок марного сіна.
Під впливом кисню гілки зрізаної кінзи скручуються і темніють
Вимоги до умов зберігання
Зберегти зелену кінзу в домашніх умовах можна при низьких температурах, але високої вологості. У теплому сухому приміщенні пряність довго лежати не буде. У цієї трави дуже ніжна листя, яка при температурі вище +16⁰с, посилено втрачає вологу, а разом з нею мікроелементи і вітаміни.
У холодильнику
Більшість господинь вважає за краще зберігати кінзу в холодильнику, у відсіку для овочів.
Правила підготовки пряної трави:
- гілки оглядають, видаляють пожовклі листочки.
- стебла перед зберіганням підрізають, щоб на них не було землі.
- кінзу збирають в пучки, загортають у вологу серветку.
Увага! при температурі + 1-3⁰с, в холодильнику на полиці зберігання овочів пряність залишається свіжою протягом 2-3 тижнів.
Довше тримати коріандр не рекомендують, з часом він втрачає корисні складові.
При кімнатній температурі
Висока температура негативно впливає на кінзу. При кімнатній температурі пряну зелень можна зберегти тільки кілька годин, після цього вітаміни і мікроелементи випаруються.
Щоб зберегти листя кінзи свіжими кілька днів, траву загортають в серветку або пергамент, потім у вологий рушник, зберігають в темному прохолодному місці в кімнаті.
Як правильно зберігати свіжу кінзу в холодильнику
Щоб зберегти зелень кінзи довше, перед тим як відправляти її в холодильник, рекомендують добре висушити. Від надлишку вологи трава швидше почне підгнивати і зіпсується.
При зберіганні кінзи в холодильнику, продукт залишається свіжим і придатним до вживання протягом п’яти днів
Алгоритм збереження за допомогою паперових рушників:
- використовуючи кухонні ножиці, відрізають сухі і пошкоджені кінчики стебел, мляві листя. Щоб ніжки залишалися свіжими, а кінза менше травмувалася, рекомендують проводити процедуру під проточною водою.
- пряність складають в миску, заливають холодною водою, залишають на 10-15 хвилин. Ця операція необхідна, щоб з коріандру зійшла вся грязь, листя і стебла наситилися.
- витягують пучки кінзи з води, укладають на серветку. Зверху промокають вологу. Деякі господині викладають пряну траву в сушарку для салату, дають час стекти рідини.
- кінзу розкладають на злегка вологий паперовий рушник, загортають.
Після цього продукт перекладають в пластиковий контейнер, закривають. Якщо упаковану у вологий рушник траву пакують в пакет, з нього попередньо видаляють все повітря.
Сухі паперові рушники
При способі зберігання в сухому паперовому рушнику зелень залишається свіжою протягом 2-3 тижнів
Як зберегти кінзу в холодильнику:
- з пучка прянощі зрізають жорсткі стебла ближче до листя. Якщо їх залишити, всю вологу вони перетягнуть на себе, що негативно позначиться на якості зберігання.
- кінзу укладають в миску, заливають водою, залишають на кілька хвилин, щоб відстала бруд. Воду кілька разів змінюють, поки вона не стане чистою.
- головна умова збереження кінзи в холодильнику на сухій серветці – добре висушити траву. Коріандр розкладають тонким шаром на кухонному рушнику, зверху накривають ще одним.
- на дно герметичного пластикового контейнера укладають суху паперову серветку.
- поверх нього розкладають шар приправи. Потім накривають сухим паперовим рушником. Таку процедуру можна повторити кілька разів, але фахівці радять зберігати кінзу в один шар. Це дозволяє користуватися більш свіжою зеленню.
- неважливо скільки шарів вийшло в контейнері, головне, щоб зверху була покладена серветка. Контейнер герметично закривають кришкою.
Важливо! замінювати пластикову ємність поліетиленовим пакетом не можна.
Під час зберігання траву періодично оглядають. Якщо з’явився конденсат, лоток сушать, а на коріандрі видаляють пожовклі листочки.
Ємність з водою
У ємності з водою, поставленої на зберігання в холодильник, кінза залишається свіжою протягом двох тижнів
Як правильно підготувати зелень:
- пучок кінзи оглядають, видаляють пошкоджені, жовті листочки. Кінчики стебел підрізають. Якщо процедуру обрізки проводити під струменем проточної води, пряність менше пошкодиться.
- траву розкладають на сухі паперові рушники, висушують. Якщо на листках залишиться волога, коріандр швидко зіпсується.
- невелику ємність (стакан або банку) на чверть заповнюють водою. Ставлячи кінзу в тару, стежать, щоб всі стебла були занурені в воду, а листя не торкалися рідини.
- зверху ємність для зберігання накривають поліетиленовим пакетом, але не закривають повністю.
Кожні кілька днів, як тільки вода починає знебарвлюватися, рідина в банку змінюють. Паралельно видаляють зів’ялі сухе листя.
Скільки можна зберігати кінзу в домашніх умовах
Тривалість зберігання кінзи в домашніх умовах залежить від обраного способу
Свіже листя прянощі можна тримати в холодильнику до двох тижнів. Термін зберігання коріандру в замороженому вигляді — від 3 до 12 місяців. Висушену зелень трави допустимо використовувати в їжу до двох років, за умови, що дотримані всі правила.
Висновок
Зберігати свіжу кінзу в холодильнику можна різними способами. Якщо всі підготовчі роботи проведені правильно, продукт збереже смак, аромат і корисні мікроелементи до 2-3 тижнів.