Осіння обрізка в саду

118

Яблуня

Яблуня відноситься до зерняткових порід, які легше, ніж кісточкові переносять осінню обрізку. Обсяг і перелік робіт залежить від віку дерева. У молодих екземплярів активно формують крону, обмежуючи приріст провідника і розвиваючи горизонтальні бічні пагони. Коли яблуня досягає 5-річного віку, основну увагу приділяють проріджування крони і видалення пошкоджених гілок.

Основна мета осінніх заходів-підготувати дерево до зими, щоб воно не постраждало від холодів і набралося сил перед новим плодоношенням. Для цього необхідно зрізати:

  • великі гілки, тріснуті під вагою врожаю або постраждалі від інших пошкоджень;
  • частина вовчків, а решта використовувати для омолодження яблуні;
  • слабкі відводи або зростаючі під гострим кутом і всередину крони;
  • гілки, уражені грибковими захворюваннями, в тому числі чорним раком і цитоспорозом, а також неплодоносящіе.

Роботи проводяться після уповільнення сокоруху, що легко визначити по опалому листю. Видалені гілки спалюють, а широкі (більше 3 см) зрізи обробляють олійною фарбою. Садовий вар втратив популярність, але при бажанні його можна використовувати навесні – восени це спровокує розвиток грибкових хвороб і гнилі. Наносять захисні склади тільки після того, як зріз підсохне.

Дерева додатково обприскують фунгіцидами. Це знизить ризик зараження через невеликі ранки, які не оброблені фарбою.

Груша

Груша-друга за популярністю зерняткова порода, яку рекомендується обрізати восени. Але бажано обмежитися щадними заходами і видалити тільки постраждалі або хворі гілки. На відміну від яблуні, груша активно йде в зростання після зрізання, в результаті навесні можна отримати ще більше загущення крони, ніж було до проріджування.

Крім санітарної чистки дерева, можна ще вкоротити річний приріст на нирку – приблизно на ¼ довжини, прибрати прикореневу поросль і дзиги. Гілки, які здаються зайвими, восени відрізають частково і остаточно позбавляються від них навесні. Це захистить травмовану ділянку від глибокого промерзання.

Вкрай небажано підійматися під час робіт безпосередньо на грушу, краще використовувати сходи. Гілки у цього дерева тендітні і можуть зламатися під вагою людини.

Малина

Осіння обрізка малини потрібна для збереження високої врожайності. У середній смузі до робіт приступають у другій половині жовтня. В першу чергу гострим секатором видаляють трирічні пагони, які більше не придатні до плодоношення. Дізнатися їх легко по бурої, сильно шорсткою, місцями відступає корі. Стебла зрізають у землі, намагаючись не залишати пеньків.

Немає сенсу зберігати тонку молоду поросль в прикореневій зоні – все одно вимерзне від холоду. Нам потрібні тільки одно — і дворічні пагони з діаметром стовбура не менше 0,5 см.вони точно дадуть урожай в наступному році. Щоб ягоди не дрібнішали, пагони обрізають до висоти 110 см, намагаючись, встановити секатор над ниркою – в міжвузлі.

Зрізання використовують як покривний матеріал для полуниці або посаджених під зиму квітів. А з тонких гілочок можна заварити цілющий чай.

Смородина

Восени роблять кардинальну-омолоджуючу обрізку кущів чорної смородини. Приступають до робіт, коли листя вже масово жовтіють і починають опадати. У здорового куща має бути 10 — 15 міцних пагонів, бажано дво-і трирічного віку. Вони найбільш ефективні. Чотирирічні пагони плодоносять тільки на периферії, тому їх рекомендується видаляти. Єдине обмеження: загальний річний приріст повинен бути великим, інакше кущ після проріджування втратить в врожайності.

У кольорової смородини – червоної і білої, гілки активно плодоносять до 6 – 7 років. Але якщо багато молодих, міцних пагонів, можна частина «старого фонду» восени прибрати. У решти гілок усікають верхівки наступним чином:

  • у чорної смородини на ¼ ;
  • у кольорових-в залежності від приросту, але не більше ніж на 10 см.

Пеньки залишати не можна. Зрізи, діаметром більше 0,5 см, обробляють садовим варом. «вікові» пагони часто вражає стеклянница, в цьому випадку їх обрізають до здорових тканин. За один сезон видаляють не більше 5 – 6 великих гілок.

Навесні культура рано починає вегетацію, тому краще проводити обрізку восени. Видаляють самі нижні гілки і ті, які загущают крону, плутаючись між собою. При великому затіненні, агрус вражає борошниста роса. Не потрібні куща і старі пагони, які досягли п’ятирічного віку, слабкі або хворі. У міцних здорових гілок усікають верхівку, щоб краще кущилися.

Ожина

Восени видаляють пагони старше 2 років і молоду тонку поросль. Обрізку роблять під корінь, після чого обробляють відкриті місця оліфою або садовим варом. Кінчики гілок, якщо їх не прибрали влітку, краще залишити зимувати, а з приходом тепла, вкоротити на нирку уражені морозом верхівки.

Восени на кущі має залишитися 8 здорових пагонів, діаметром більше 0,5 см-навесні їх число доведеться зменшити ще в 1,5-2 рази. Річний приріст вкорочують на 60 – 70 см, щоб посилити розгалуження.

Виноград

Виноградні лози обрізають в кінці жовтня – після перших заморозків, коли опадає основна маса листя. Спочатку видаляють, як нежиттєздатні, все тонкі і слабкі пагони. Однорічний приріст вкорочують до 2-4 нирок. Одна з них на наступний рік дасть плодоносну лозу, а друга – сучок заміщення. У дворічних кущиків залишають по 6 нирок на кожній лозі, на трирічних їх може бути вже до 25. Але щоб не перевантажувати виноградний рукав, половину плодоносних пагонів потрібно прибрати.

Кущі, які досягли чотирирічного віку і більше, обрізають наступним чином: по 2 – 3 нирки на сучках заміщення і по 6 нирок – для живильної лози. Для різних сортів винограду, ці показники можуть варіюватися, в залежності від тяжкості і обсягу кисті. Всього можна залишити до 25 – 30 нирок.

Троянди

Троянди восени готують під укриття і обов’язково проводять обрізку. Процедура захищає зимуючі кущі від промерзання і поширення головного ворога – грибкових інфекцій. У щеплених сортів важливо також прибрати прикореневу поросль.

Розрізняють три види обрізки троянд:

Перший варіант, який більше відомий як «довга обрізка», застосовується для морозостійких паркових, плетистих і грунтопокривних троянд. У них видаляють квітки і бутони, а також відмерлі або уражені частини стебел. Перераховані види не люблять інтенсивну обрізку і можуть відповісти на неї викиданням довгих батогів без цвітіння.

Сортові троянди: флорибунда, чайно-гібридні і поліантові, вкорочують приблизно на половину висоти, залишаючи від 5 до 8 нирок. Середня обрізка гарантує появу навесні великих квітів гарної форми. Невизревшіе і м’які пагони прибирають, бажано зняти також і листя в нижній частині, щоб зменшити ризик загнивання.

Сильна обрізка послаблює кущі. До неї вдаються лише в крайніх випадках — коли потрібно швидке омолодження чайно-гібридних троянд або їх вирощують для букетів. При сильній обрізку залишають всього 3-4 нирки. Регулярно, таким чином, стрижуть староанглійські (піоновідние) троянди, які потім виростають компактним кущем і рясно цвітуть.

Все сміття, що залишилося після обрізки – листя, стебла, бутони, необхідно ретельно прибрати з-під рожевих кущів і спалити або відправити в компостну яму.

Жимолость

Жимолості рекомендована саме осіння обрізка. До 5-6 років кущ потребує тільки в санітарних заходах, проріджування і формування крони не роблять. Надалі, кожні 2-3 роки потрібно «освітлювати» серединну частину, щоб в темряві і при надлишку вологи не відбувалося загнивання.

Жимолость росте повільно і самостійно формує крону. Починаючи з 7 років, потрібно поступово робити омолодження, переводячи старі гілки на молодий приріст.

Хвойні

Для дерев хвойних порід восени можна провести санітарну і формуючу обрізку. У ялини, сосни, туї і тиса з кінця жовтня починається хвоєпад. Відмерлі пожовклі гілочки скупчуються всередині густої крони, що може привести до загнивання і грибкових інфекцій. Тому хвою потрібно видалити рукою в рукавичці або жорстким віником, а засохлі пагони зрізати секатором. Якщо дерево здорове, весь зібраний матеріал використовують як мульчу.

Формує обрізка потрібна хвойним з кулястої або пірамідальної кроною: кипарисовику лавсона, туї західної, тису ягідному і деяким видам ялівців. Маніпуляції проводять на початку вересня, з припиненням активної вегетації.

Сосни восени не обрізають, інакше навесні не буде приросту. Роботи з формування крони проводяться в травні, з появою молодих пагонів-«свічок».

Важливо проводити роботи не менше ніж за 2 тижні до настання стійких холодів, щоб місцяСпилов встигли затягнутися. Принципи обрізки єдині, але у кожної культури є свої тонкощі, про які вище я розповів.