Довга тепла грядка своїми руками + схема посадок на ній

39

Що і як садити на теплій грядці, а чого краще взагалі не садити

Кожен сезон – це початок чогось нового, доброго і світлого. А щоб город був в задоволення, я вирішила виписати в минулому році екзотику з челябінського розплідника і поекспериментувати.

Зоравши 10 травня город трактором (у нас без оранки нічого рости не буде – суглинок), я три дні влаштовувала грядки для посадки рослин. Мала їх з півночі на південь, але в нинішньому році зробила з заходу на схід, тому що це зовсім нічого не змінює в розвитку рослин. Мені 70 років, чоловікові 75, проте останню грядку-траншею близько 10 м завдовжки і близько 2 м шириною – я вирішила зробити теплою. Копала цілий день, дійшовши до глибини 40 см.верхній родючий шар складала з одного боку, другий шар – з іншого.

На наступний день взяла картонні коробки (благо два магазини поблизу), розкрила їх і поклала на дно траншеї для тепла. Чоловік і син в цей час займалися будівництвом, довелося закинути їх відволіктися від свого заняття. Вони мені наносили на ношах напівзгнилий гній з сіном, який розкидали по всій довжині траншеї. Потім я його рівномірно розподілила вилами по всій площі, щільно утрамбувала (ходила в гумових чоботях по всьому настилу), після чого рясно полила траншейну грядку і поклала нижню землю, а потім верхню. Все розрівняла залізними граблями і прихлопнула совковою лопатою.

Далі по всій довжині грядки зробила невеликі лунки (відстань між ними – 50-70 см, між рядами – 70 см) і поклала в кожну лунку по дві жмені піску (привезли на машині в мішках), жменю золи і трохи подрібненої шкаралупи. Все перемішала і полила.

Першими садила в лунки по три насіння різних сортів огірків. Всього у мене було шість сортів. Насіння садила сухими 4 червня.

Перший ряд

Сорт китайський жаростійкий f1 (фото 1). Середньоранній. Витримує високі температури, стійкий до борошнистої роси, несправжньої борошнистої роси і фузаріозного в’янення, термін дозрівання – 48-54 дні, гібрид для вирощування у відкритому (на шпалерах) і захищеному грунті. Рослина потужна, гілляста, формувала його в одне стебло. Зеленці рівні, циліндричні, темно-зелені, крупнобугорчасті, довжиною 30-50 см, солодкі, хрусткі, ароматні, смачні. Вживали в свіжому вигляді, консервували і солили нарізані часточками.

Другий ряд

Пучкове чарівність f1 (фото 2). До 12 плодів в кожному вузлі! ранньостиглий, партенокарпічний гібрид з букетним типом цвітіння. Урожай збирала на 40-43-й день після сходів. У кожному вузлі формувалося від 5 до 8 огірочків. Зеленці вирівняні, довжиною 10-12 см, щільні і хрусткі, без гіркоти. Урожайність висока — 13-15 кг з 1 верб. М.

Третій ряд

Не сумуй – похрусти f1 (фото 3). Жіночий тип цвітіння, пучкова зав’язь. Салатний, консервний, засолювальний. Ранньостиглий, пче-лоопиляемий гібрид, від сходів до початку плодоношення – 40-45 днів. Для вирощування у відкритому грунті і плівкових теплицях. Квітки виключно жіночі, зав’язі закладає пучками по 2-3 шт. В кожному вузлі. Плоди білошипні, середньої довжини, масою 90-105 г, не переростають. Огірочки відмінного смаку, хрусткі, соковиті, без гіркоти. Підходять для соління і консервування. Урожайність висока — 13-14 кг (фото 4).

Четвертий ряд

Сибірський багатодітний f1. До 350 зеленців з рослини за сезон. Сибірський самозапильний гібрид корнішонного типу з дуже високим потенціалом врожайності. При дотриманні правильної агротехніки (полив, підживлення, формування рослин і часті збори плодів) урожай за три літніх місяці досить високий. Кущ середньорослий,середньоплетистий, характеризується високою букет-ністю закладених зав’язей. У вузлі формується до 5 красивих темно-зелених огірочків ідеально рівною циліндричної форми. Зеленці часто-і крупнобугорчасті, довжиною 9-10 см, без гіркоти, дуже щільні, хрусткі, ароматні. Добре зберігаються, не жовтіють, зручні і смачні в консервації і засолюванні. Гібрид пристосований до складних погодних умов сибіру, стійкий до основних захворювань огірка. Плодоносить до пізньої осені, зберігаючи чудовий смак.

П’ятий ряд

А ну-ка засоли! (фото 5). Кращий гібрид жіночого типу цвітіння, підходить для засолювання і консервування, ідеальний для вирощування на невеликих територіях завдяки стабільно високому врожаю – як у тимчасових плівкових укриттях, так і 8 відкритому грунті. Період від сходів до збору врожаю – 45-47 днів, плодоношення розтягнуте. У мене були свіжі ароматні огірочки протягом усього сезону. Плід подовжено-овальної форми, довжиною 9-10 см, без гіркоти і пустот. Смакові якості як све жих, так і консервованих плодів вельми високі. У пакетику попалося одне насіннячко круглого, як кулька, і трохи смугастого смайлика-він також відмінно ріс і плодоносив.

Шостий ряд

Ніжинський-знаменитий класичний сорт для засолювання. Середньостиглий, бджоло-запилюється, урожайний, для відкритого грунту. Рослина плетиста, плоди невеликі, 9-11 см, але дуже привабливого вигляду. Огірків було море — і в свіжому вигляді їли в салатах, і малосольні робила, і консервувала – всі були смачними. Довелося їхати в петропавлівку-райцентр за 40 км, щоб купити скляні банки і гвинтові кришки. Було 12 лунок по 3 насінини – 36 кущів. Навіть трохи заморозила, а влітку заношу в будинок, мою, тру на тертці і додаю в капустяний салат для смаку і аромату.

Як влаштувати теплі грядки

watch this video on youtube

Чи варто садити огурдиню?

А ще я садила вже вирощеної розсадою огурдиню нортон f1 (фото 6). Це незвичайна ліана-вона особливо приваблива тим, що її плоди на різній стадії зрілості не просто їстівні, а як ніби зібрані з різних рослин!

Молоді зеленці мало чим відрізняються від огірків, і використовують їх для салатів або бутербродів, а також солять і маринують. А ось зрілі округлі плоди своїм темно-зеленим в білу смужку забарвленням нагадують кавун, проте смак у них – як у справжньої ароматної цукрової дині! м’якоть соковита, солодка, вершкового кольору з невеликим вмістом насіння. Огурдиню можна їсти свіжою і в’яленою або готувати цукати, джем, варення, компот, повидло. Гібрид відрізняється стабільною високою врожайністю: на одній рослині формуються до 20 плодів, які можуть зберігатися до 50 днів. Але проросла всього одна огурдиня з п’яти, придбаних за 55 рублів. До осені спробувала-неможливо їсти: суцільна гіркота, причому у всіх плодів.

Так само розсадою садила в грунт огурдиню мацарен f1 (фото 7), теж п’ять штук за 57 руб.зійшло три насіння. Ця східна дивина популярна тепер і в наших краях. Спочатку може здатися, що перед вами звичайний кабачок: витягнута форма, світло-зелене забарвлення, але це далеко не так. Плоди, поки молоді, смаком і запахом нагадують огірки, а коли дозрівають, стають солодкими з приємним фруктовим післясмаком і набувають яскраво виражений динний аромат.

Урожай численний і ранній. У вирощуванні невибаглива як в теплиці, так і у відкритому грунті, плоди по 400-500 г, 70-80 днів з початку росту. Я якось чоловіка михайла відправила в город, щоб ранніх огірочків назбирав на салат, а він знайшов мацарен — вже великий — і каже: «ось я який величезний огірок знайшов!»а я йому: «щось ти не те приніс». Питаю: «де взяв-за огірками?– — «ага, там». Розрізали, спробували. Все викинула-одна гіркота.

Третій сорт огурдині посадила також розсадою. На фото 7 огурдиня мацарен, а поруч лежить огурдиня, — яку я придбала на замовлення. Чомусь з світло-зеленої вона раптом стала темно-зеленого кольору.

Урожайна баштана на теплій грядці

На ту ж довгу грядку я саджу і дво-, і трирічні кавуни.

Сибірські вогні (фото 8). Чудовий скоростиглий сорт. Рослина середньо-плетиста, до 2, 5 м.плоди кулястої форми, масою до 5 кг. Забарвлення шкірки темно-зелена, з тонкими смугами. Кора тонка, м’якоть яскраво-червона, соковита. Сорт стійкий до зниженої температури. Період від сходів до технічної стиглості – 75-85 днів.

Шуга бейбі (фото 9). Ранньостиглий популярний сорт. Утворює округлі, гладкі, тонкокорі плоди масою 2 кг.забарвлення темно-зелене, з малюнком з ще більш темних смуг. М’якоть темно-червона, чудового смаку. Сорт невибагливий, відрізняється стійкістю до знижених температур на початку розвитку.

За два тижні до посадки загорнула насіння кавунів в мокру ганчірочку і поклала на блюдечко, щоб проростити. У міру висихання ганчірочку змочувала. Проклюнулося тільки одне насіннячко, яке я посадила в луночку, а інші хотіла викинути, але, подумавши, залишила – чим чорт не жартує.

Пішла в город і штук 10 насіння посадила в одну лунку, на невеликій відстані один від одного. Згодом вони все зійшли, і я по два паростка пересадила в нові лунки. Кавуни всі виросли смачні, солодкі.

Город в курені

Повністю засадивши свою теплу грядку, я поставила один парник з дугами, потімПродовжила і поставила інший парник, закривши останнім кавуни. З боків притискала нетканку цеглою. Поливала теплою водою через день, в дощ не поливала. Прибирала бур’яни, розпушувала, додавала потроху золи, а іноді і суперфосфату. Коли рослини стали великими і пустили вуса і батоги, коли минула загроза заморозків, я прибрала парники, цеглу і все склала в сарай.

З’їздила в райцентр і купила шпалерну сітку. У мене є 12 штук півтораметрових березових кілків діаметром 13-15 см і триметрові жердини 12-14 см в діаметрі. Ми з онуком ігорем зробили з колів щось типу куреня над усією грядкою. Брали один кілок, ставили за лунку, другий – навпроти іншої лунки, потім з’єднували два кола і пов’язували скотчем. Всього встановили шість пар кілків. Поверх поклали жердини, закріпивши скотчем, щоб не впали. Розтягнули шпалеру на обидві сторони куреня, закріпили її з обох сторін алюмінієвими скобами v-подібного виду. На шпалеру накинули з обох сторін батоги огірків, огурдинь, кавунів, прив’язавши їх шпагатом.

А ще у мене багато квітів; але це вже інша тема (фото 10).

Напрошується питання: чому огірки і кавуни смачні, а огурдині гіркі? було холодно і йшли дощі? можливо. Але ж умови були для всіх однакові, так в чому ж підступ?

Теплі грядки жіночими руками-відео

Теплі грядки жіночими руками

watch this video on youtube

© автор: зоя семенова бурятія

інструмент для майстрів і майстринь, і товари для дому дуже дешево. Безкоштовна доставка. Є відгуки.

Будемо друзями!