Чи можна мамі, що годує їсти полуницю

1165

Полуниця при грудному вигодовуванні – це один з найбажаніших і небезпечних продуктів. Більшість мам остерігаються вводити в свій раціон харчування дану ягоду, боячись таких наслідків, як алергія.

Чи можна полуницю при грудному вигодовуванні

Погляди про те, що дозволяється або забороняється їсти мамі, що годує, змінюються щороку. І якщо раніше лікарі строго обмежували жінку, виключаючи не тільки полуницю, але і цитрусові, капусту, спеції, солодощі і ряд інших їстівностей, то зараз точка зору змінилася.

важливо! вводити в раціон харчування годуючої матері необхідно ті продукти, які дозволять заповнити дефіцит вітамінів і корисних речовин як в організмі жінки, так і дитини.

Що стосується полуниці, є її можна, але з дотриманням певного ряду правил.

Максимальна користь від вживання ягоди під час грудного вигодовування можлива, якщо купувати її у перевірених постачальників

Причини, за якими вводити в раціон плоди потрібно з обережністю:

  1. організм малюка не відразу звикає до агресивних факторів із зовнішнього світу, будь – який вплив для нього-це стрес.
  2. алергія на полуницю на гв. Якщо мама може їсти її без обмеження, це не означає, що і у дитини не буде на неї негативної реакції і у вигляді висипу. Примітно, що якщо мамі не можна полуницю, то дитині ця особливість у спадок може і не перейти.
  3. у ягодах, куплених не в сезон, високий ризик вмісту нітратів, небезпечних не тільки для організму, малюка, але і жінки.

Користь полуниці при гв

Люблять плоди мами на грудному вигодовуванні за насичений аромат і яскравий смак. Але солодка м’якоть з кислинкою володіє і безліччю корисних речовин:

  • вітаміни групи а, с і в;
  • пектини, клітковина;
  • фолієва кислота;
  • кальцій;
  • йод;
  • фосфор і калій.

У складі м’якоті немає жирів і холестерину, але присутні нутрієнти. Це робить більший вплив на калорійність продукту. У 100 г полуниці міститься 32 ккал. Якщо заморозити плоди без цукру, то цей показник збільшується до 35 ккал. Господині, підсолоджують м’якоть, підвищують її калорійність до 96 ккал.

Консервована полуниця з цукром в 100 г має 92 ккал. Але якщо висушити її, то на 100 г сухофрукта доводиться 291,5 ккал.

Розумне вживання полуниці при грудному вигодовуванні позитивно позначається на роботі організму в цілому

Вводити в раціон ягоду потрібно жінкам, які страждають від гіповітамінозу або від маткової кровотечі. Можна полуницю годуючим мамам з високим тиском, ослабленою імунною системою.

Більшість корисних речовин з м’якоті засвоюється організмом практично повністю. Але дієтологи радять їсти плоди мамам на грудному вигодовуванні як десерт. Це пов’язано з високим вмістом органічних кислот в продукті, здатних спровокувати подразнення слизових шлунково-кишкового тракту.

Висушені плоди мають антиоксидантну і протизапальну дію. При регулярному їх вживанні можна відзначити сечогінний і жарознижуючий ефект. Стимулюються і функції щитовидної залози, йде депресія і апатія.

Правила вживання полуниці при гв

Безпосередньо після народження малюка протягом 30 днів рекомендується утриматися від включення в меню не тільки ягід, але і більшості продуктів. Саме в цей період починає роботу травна система, чутлива до будь-якого впливу.

В 1-2 місяці грудного вигодовування також не слід експериментувати з продуктами: у малюка можуть початися пронос, коліки, дисбактеріоз кишечника. Рекомендується враховувати, що полуниця – це сильний алерген, який може спровокувати і висип.

На 3-4 місяці грудного вигодовування можна вводити в раціон ягоду. До цього часу травна система дитини зміцніє, тому мамі можна їсти свіжі плоди в кількості 1-2 штуки раз в тиждень.

Поява червоних висипань на будь-якій частині тіла-це сигнал до перегляду меню матері

На 5-6 місяць грудного вигодовування можна активно їсти полуницю за умови, що раніше ягода не викликала ніяких ускладнень. В іншому випадку починати необхідно з 1-2 штук в 2-3 дня. Якщо немає побічних ефектів, то дозволяється збільшити кількість.

У 7-8 місяців полуницю можна їсти вільно і малюкові, і мамі. Але слід пам’ятати, що зловживання продуктом може привести до шкірного висипу у обох.

Варіанти застосування плодів — в свіжому або запеченому вигляді. Допускається варіація додавання їх в компоти і морси, молочні коктейлі. Дозволено введення в раціон харчування консервованої і висушеної полуниці, але потрібно враховувати кількість цукру в готовому продукті.

Протипоказання

Шкоди організму ягода завдає в наступних ситуаціях:

  • індивідуальна непереносимість продукту;
  • надмірне з’їдене кількість плодів.

Чи не принесе користі полуниця і в тому випадку, якщо вона недостигла, або її вирощували з порушенням принципів агротехніки.

Передбачити несприятливий ефект для організму від вживання ягоди точно неможливо. Згідно з дослідженнями, якщо її регулярно є при грудному вигодовуванні, то існує ризик пошкодити зубну емаль.

важливо! заборонено вводити в раціон харчування плоди людям, які приймають препарат еналаприл. Разом з полуницею ліки надмірно навантажує внутрішні органи, підвищуючи ризик розвитку їх дисфункції.

Відмовитися від ласощів рекомендується молодим мамам, які страждають від кишкового розладу і діареї, які мають в анамнезі хронічні захворювання шлунка, підшлункової залози.

Норма вживання полуниці для людини — це 300 г на добу, що становить 25-30 ягід

Висновок

Полуниця при грудному вигодовуванні дозволена мамам, у яких немає протипоказань до її вживання. Щоб ягода принесла користь, потрібно враховувати особливості дитини, купувати продукт тільки у перевірених постачальників. Норма вживання залежить від індивідуальної переносимості компонентів полуниці. Але незалежно від періоду вигодовування починати слід з 2-3 штук в тиждень.